HOCOTEC - one stop information
  • HOME
  • E-studies
  • COLLECTIEF
  • Brochure
  • Contact

Capaciteitstarief

Terug

A. Digitale Meter Vs Terugdraaiende
         Teller   een Belangrijke keuze en waarom ? 

B. Zijn batterijen nu wel zinvol ?   

C. Welke optimale gefundeerde keuze
          voor U zelf maken ?

Foto
Hoe de slimste Keuze maken?
COE (leveized cost of energie) kosten vergelijkende studie, optimale verhouding alle factoren JP Bohez HOCOTEC
Tussen eigen geproduceerde Energie (PV),  Opslag korte en lange termijn, Laagste aansluitings vermogen (capaciteits tarief-neargrid oplossing) Selfc Vb Ev
Foto
 Omwille van de evolutie in het energielandschap is de betaling van distributienetkosten op basis van afname stilaan achterhaald. Een billijke verdeling van de netgebonden kosten over alle netgebruikers is noodzakelijk. In dat opzicht biedt de invoering van een capaciteitstarief een oplossing. 

Een  nieuwe tariefstructuur laat toe om het aansluitingsvermogen zo goed mogelijk af te stemmen op de noden van de gebruiker.

CAPACITEITSTARIEF  
De VREG en netbeheerders Infrax en Eandis onderzoeken momenteel de mogelijkheid om de elektriciteitsfactuur te hervormen. Een cruciale rol hierin spelen de distributienettarieven
Uw elektriciteitsfactuur is opgebouwd uit de elektriciteitsprijs (bepaald door uw energieleverancier), btw en heffingen (vanuit verschillende overheidsinstanties) en de distributienettarieven (vergoeding voor distributie-, transmissie- en transportkosten).
Het zijn de nettarieven die momenteel aan een hervorming onderworpen worden. Gemiddeld maken deze kosten ongeveer 40,5% van uw elektriciteitsfactuur uit

Verbruikstarief vs capaciteitstarief
Anno 2017 worden de distributienettarieven berekend volgens verbruik, dat wil zeggen: op basis van de elektriciteitsafname in kWh. Gezinnen die minder elektriciteit verbruiken betalen dus minder dan grotere verbruikers en omgekeerd.

Bij een capaciteitstarief betaalt een gezin een vast bedrag per jaar voor het gebruik van het distributienet. De kost die men dient te betalen wordt berekend op basis van de maximaal benodigde capaciteit, oftewel de maximumhoeveelheid elektriciteit die men op en bepaald moment van het net kan afnemen zonder dat de hoofdzekering het begeeft.

Waarom is een verandering nodig?
Het Vlaams energielandschap kent een sterke evolutie. We nemen niet alleen energie van het net af, maar we produceren ook steeds meer (decentraal) met bijvoorbeeld zonnepanelen.  De opmars van groene energietoepassingen zoals zonnepanelen heeft ervoor gezorgd dat de afname van elektriciteit via het distributienet een dalend verloop kent.
Foto

Voordelen van netkosten op basis van capaciteit

Eigenaars van zonnepanelen dragen ook bij aan het net. Dat is logisch en correct want zij gebruiken het net minstens evenveel – en vaak nog intensiever –
​dan andere gezinnen.
​
Nadelen van de nieuwe methode
Door het grootste onderdeel van de energiefactuur als vaste kost te bevriezen worden we minder aangespoord om energiezuinig te zijn. Zoals het rekenvoorbeeld aantoont wordt investeren in zonnepanelen minder interessant, maar ook het dagdagelijkse verbruik verminderen is minder rendabel.
Een tweede nadeel is dat de berekening hetzelfde resultaat moet opleveren voor ‘het gemiddelde gezin’. Voor wie vandaag al weinig verbruikt zal deze aanpassing een verhoging van de factuur betekenen en voor wie veel verbruikt een verlaging. Dit lijkt mij moeilijk sociaal correct te noemen
Als derde nadeel is dat het capaciteitstarief een nieuwe parameter is voor het maken van een vergelijking. Regelmatig vergelijken en wisselen van leverancier blijft veruit de meest effectieve methode om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden, en die vergelijking wordt moeilijker door ook de capaciteit van de aansluiting mee te nemen in de berekening.
BATTERIJ OPSLAG EN Selfconsumptie 
​
Onderstaande figuur toont aan dat het tijdstip van productie en verbruik en elektriciteit beter dienen samen te vallen 
dan momenteel het geval is.
​Met een batterijopslagsysteem kan men het verbruik van de geproduceerde energie uitstellen naar een later tijdstip.
Foto
Foto

simulatie

Foto
C. Slimste Keuze LCOE (leveized cost of energie) kosten vergelijkende studie, optimale verhouding alle factoren  JP Bohez HOCOTEC
Tussen eigen geproduceerde Energie (PV),  Opslag korte en lange termijn,  en Laagste aansluitings vermogen (capaciteits tarief-neargrid oplossing)
 
Vb  netvoeding is tussen de 11 en 44 kVA, we kunnen vanaf 80 kVA tot 240 kVA gebruikers voeden, We hebben een 40 kWh batterij netto capaciteit. 
We zijn uitermate geschikt om vermogen te leveren (piek, power boosts) waar een energiebron het gemiddeld basisvermogen continu aanlevert. We zijn operationeel voor een netvoeding. 
De energiebron kan het net zijn maar ook een andere energiebron zijn. Hier hebben we al haalbaarheidstesten gedaan. Weak Grid ? Our Mobile City Battery powers  your Tower Crane
PRIVACYVERKLARING
HOCOTEC - Jean-Pierre BOHEZ
Karperstraat 15 A bus 01 - B-9870 Zulte
Ch. d’Alsemberg(se) stwg. 842 D15 - B-1180 Brussels
T. 0474 31 00 46 – hocotec@gmail.com
www.hocotec.be
Foto
Powered by JB-signs
  • HOME
  • E-studies
  • COLLECTIEF
  • Brochure
  • Contact