Om een correcte calculatie te verkrijgen is er dus een nauwkeurige Wvb (warmteverlies berekening) per lokaal nodig, voor het bepalen van het vermogen van de verwarmingsinstallatie aansluitend met onze energiestudie.
Warmteverliesberekening volgens norm NBN 12831

Deze studie berekent hoeveel warmte verloren gaat per ruimte in een gebouw. Hiermede bepalen we het vermogen van de verwarmingselementen en de warmteopwekkers. Dit is vooral belangrijk wanneer verwarmd wordt op lage temperaturen. Bij een warmteverliesberekening houden we rekening met de geplaatste isolatie (Uwaarden) de luchtdichtheid, het type ventilatie systeem en de geografische ligging van het gebouw. Deze studie is niet verplicht maar levert als stavingsbewijs aan het Epb eindverslag 3 à 10 E-peil-punten voordeel op.
Nauwkeurige WVB HOCOTEC per lokaal in de ontwerpfase wordt gebruikt voor onze E-studie LCOE, is ook uitgevoerd vlg NBN 12831, met dit verschil dat de maximum voorziene temperatuur leefruimten/keuken en slaapkamers, zijn aangepast rekening houdende met de hedendaagse levenswijze van de gezinnen (trouwens ook een aanbeveling vh WTCB) hiermede kan dan het vermogen vd installatie optimaal bepaald worden door het installatiebedrijf voor zijn offerte Onze berekening voldoet dus geoptimaliseerd aan deze norm, maar gezien in de ontwerp fase, we nog geen kennis hebben vd installatie (merk, product, verwarmings elementen vloer of radiatoren) is dit geen stavings doc, maar is wel noodzakelijk voor onze E-studie LCOE die de voorziene jaarlijkse E-verbruikskosten en opbrengsten eigen energie bepaald van diverse oplossingen
Onze totale warmte verliezen zijn dus de bruto waarden waarbij dat er in de praktijk 10 tot 20% moet worden bijgeteld volgens de verliezen vd gekozen Cv & installatie, en daarom wordt de uitvoerings Wvb NBN 12831 meestal geleverd door Fabrikant / installateur met eigenschappen installatie en producten, en hun verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid vd uitvoering, (Maar kan evenwel ook door ons opgemaakt worden, tegen vergoeding indien we over alle gegevens beschikken) om dan later toegevoegd te worden, als stavingsbewijs aan het Epb eindverslag.
Op de individuele bladzijden zien we de gegevens van iedere op te warmen ruimte, in de laatste tabel vinden we de verliezen van ieder wand met als som het totale bruto verliezen.
Als we op het verzamelblad de verschillende ruimten samengevat zien, krijgen we de totale bruto verliezen onderaan de laatste kolom en dus het vermogen nodig voor het project x watt.
Deze berekeningen zijn gemaakt met de opgegeven gegevens op het plan en de informatie van de architect.